Pápež František zakazuje katolíkom voliť Hillary! Objavil sa dôkaz, že Obama sa narodil v Keni –Trump mal celý čas pravdu!

Tieto hoaxy sa počas amerických volieb šírili rýchlosťou svetla a patrili k najzdieľanejším falošným správam minulého roka. Ako však zistili The Guardian a BuzzFeed, nepochádzali z amerických webov. Publikovali ich stovky tínedžerov z mesta vzdialeného od USA 6 000 kilometrov. Čo za tým bolo?

Začalo sa to v tomto malom meste

Veles je mesto so 44-tisíc obyvateľmi v strede Macedónska. Kedysi prosperujúce priemyselné stredisko známe vďaka továrni Porcelanka postupne opustila väčšina fabrík aj posledné kiná. Lokálny futbalový klub FK Borec sa prepadol z prvej do tretej ligy a podobne aj väčšina príležitostí pre mladých.

V priebehu minulého roka sa však situácia pre mnohých tínedžerov z Velesu radikálne zmenila. Stratenú „slávu“ mestu opäť priniesli továrne – tentoraz však nie na porcelán, ale na falošné správy.

Ako vznikol biznis z vymyslených správ

Keď zopár mladíkov z Velesu prišlo na to, ako rýchlo sa internetom šíria neoverené správy, začali vo veľkom zakladať weby o americkej politike. Keďže väčšina z nich nevedela dobre po anglicky, obsah článkov kradli z pro-trumpovských médií s často pochybnou reputáciou. Niektoré z nich ani netajili, že uverejňujú nepravdivé správy.

Macedónčania články skopírovali, vymysleli senzačné nadpisy, na ktoré ľudia budú klikať, a rozšírili ich v pro-trumpovských skupinách na Facebooku. Odtiaľ ich zdieľali tisícky ľudí.

Zatiaľ čo Američania uverili šíreným dezinformáciám, macedónski tínedžeri inkasovali peniaze z reklamy, ktorú mali umiestnenú na svojich stránkach.

Krátko pred americkými voľbami tak v tomto malom meste už takmer každý poznal niekoho, kto podobný „biznis“ praktizoval.

Úspech netrval dlho

Pod tlakom verejnosti Google aj Facebook na konci novembra zakázali reklamu na stránkach publikujúcich fake news. Z macedónskych portálov tak zo dňa na deň zmizli všetky zdroje ich ziskov. Okrem toho, že tínedžeri prišli o biznis, dopad vypočítavých hoaxov pocítili aj na vlastnú kožu.

Počas decembrových parlamentných volieb v Macedónsku sa vo veľkom šírili dezinformácie z fake news webov zo Srbska a Chorvátska – často práve o strane, ktorú mladí podporovali. A ktorá voľby nakoniec prehrala.

Macedónsko je len kúsok skladačky

Vráťme sa však tam, kde a pre koho väčšina fake news vznikla. Podobne ako ich macedónskych kolegov, aj amerických autorov fake news dobehla vlastná vypočítavosť.  Jeden z najznámejších z nich si dokonca myslí, že Trump vyhral vďaka nemu. Napriek tomu sa však nepravdivé správy stále tešia obľube a z internetov tak skoro nezmiznú.

Ako sa teda poučiť zo samozvaných kráľov fake news? Jednou možnosťou je pozrieť sa na to, ako si vysvetľujú úspech svojho „biznisu“.

Dnes už nikto nič neoveruje. Ľudia chcú mať dôkazy, ktoré podporujú ich presvedčenie, často aj bez ohľadu na to, aké sú nepravdepodobné.

Ak sa preto nechcete aj vy stať ľahkou korisťou pre vypočítavcov, prečítajte si nášho Surferovho sprievodcu internetom a overujte, kam klikáte.

 

Autor: Paulína Očkajová