Sharenting

Termín „sharenting“ je spojením slov „share“ (sdílet) a „parenting“ (rodičovství). Označuje tendenci rodičů sdílet velké množství informací, fotografií a osobních detailů o svých dětech na sociálních sítích. To může zahrnovat fotografie, videa, stories a další příspěvky, které dokumentují každodenní život a události dětí, jako jsou jejich narozeniny, první kroky, první den ve škole atd. S takovým sdílením ale přichází i mnoho rizik. Některá z nich rozebíráme v našem novém blogu.

Jaké problémy může sharenting způsobit?

Při sdílení radostných okamžiků a důležitých milníků svých dětí na sociálních sítích je důležité mít na paměti několik klíčových aspektů. Sharenting totiž může mít významný dopad na soukromí a bezpečnost dětí, ačkoliv to nemusí být vždy zjevné na první pohled. Před tím, než se pustíte do sdílení, měli byste zvážit následující aspekty, které by mohly ovlivnit digitální stopu vašich dětí.

Soukromí: Sdílení osobních informací a fotografií dětí může porušit jejich soukromí. Děti nemají kontrolu nad tím, co o nich jejich blízcí sdílí, a to může mít dlouhodobé dopady na jejich digitální stopu.

Bezpečnost: Sdílením informací o dětech na veřejných platformách mohou rodiče nechtěně vystavit své děti riziku. Informace nebo fotografie mohou být zneužity například pro krádež identity, kyberšikanu, dětskou pornografii a mohou způsobit i nebezpečí v reálném světě. Jakmile jsou informace nebo fotografie dětí zveřejněny online, rodiče ztrácejí část kontroly nad tím, jak jsou tyto informace dále šířeny a využívány.

Důsledky: Fotografie a informace, které jsou jednou na internetu tam svým způsobem zůstávají navždy. Děti by mohly mít v budoucnu jiné názory na to, co o nich bylo zveřejněno, než jejich rodiče, kteří informace zveřejňovali. Fotky z dětství mohou být po pár letech být citlivé a někdo je může zneužít nebo třeba upravit. K tomu mu v dnešní době může pomoci třeba i umělá inteligence.

Etika a respekt: Někdy může být obtížné určit hranici mezi sdílením radostných okamžiků a respektováním soukromí a důstojnosti dětí. Rodiče by měli zvážit, zda jsou příspěvky vhodné a zda by dětem v budoucnu nemohly ublížit. Respektování soukromí a bezpečnosti dětí by mělo být vždy na prvním místě.

Jak sdílet zodpovědně?

U větších dětí je jeden z klíčových prvků zodpovědného sdílení získání souhlasu dětí samotných. Vaše úmysly mohou být pozitivní, je ale důležité respektovat osobní prostor a soukromí dětí. Mluvte s nimi o tom, co znamená sdílet, jaké jsou možné důsledky a jak se jich to týká. Zajímejte se o to, jaké z toho mají pocity, co chtějí aby bylo zveřejněno a co by chtěli uchovat v soukromí. Něco jiného je to u mimin a batolat, která se kterými otevřený rozhovor vést nezvládnete. Fotografie dětí i např. jejich hlas jsou dnes citlivé informace, které byste měli chránit. Přemýšlejte, že jakékoliv sdílení vzpomínky ve formě fotografie na internetu zůstane a může být potenciálně zneužito. 

Například ve Francii se diskutuje o zákonu proti „sharentingu“. Jeden z navrhovaných bodů chce zavést odpovědnost rodičů za soukromí svých dětí, které nemohou udělit souhlas ke sdílení obrázků online. V extrémních případech by soudci dokonce mohli odebrat rodičům právo jakkoliv sdílet obrázky dětí.

Zákon rovněž cílí na trestání rodičů influencerů, kteří zveřejňují obrázky svých dětí za účelem získání sledujících a zisku. Důležité je si uvědomit, že jednou sdílený obsah online může být obtížně vymazatelný.

Průměrné dítě má podle různých studií svůj obrázek sdílený online 1300krát do věku 13 let – a to vlastně ještě před tím, než jsou oprávněni vytvořit si vlastní sociální média.

Tento zákon, první svého druhu na světě, byl přivítán dětskými psychology a odborníky na sociální média. Bruno Studer, francouzský politik stojící za návrhem, zdůrazňuje, že polovina fotografií nevinně sdílených na sociálních médiích končí na fórech pro sexuální zneužívání dětí.

Někteří odborníci navzdory tomuto tvrdí, že sdílení obrázků dětí je stále bezpečné, pokud jsou dodržována soukromá nastavení a sdílení je omezeno na rodinu a přátele.

 

Pár bodů nad kterými se zamyslet, než začnete sdílet

Nechceme, abyste si z výše uvedených informací odvodili, že své děti zveřejňovat nemůžete vůbec. Bylo by dobré zvážit následující pravidla:

  • Zamyslete se nad účelem sdílení příspěvků s vašimi dětmi. 
  • Taky se zkuste zamyslet nad tím, zda tento příspěvek nemůže jakkoliv ovlivnit jejich budoucnost nebo vztahy.
  • Pokud si fotky ukládáte do úložišť typu DropBox či Google Disk, tak alba zaheslujte. 
  • Nesdílejte citlivé informace typu adresa, datum narození nebo místo, kde se dítě pravidelně vyskytuje.
  • Na sociálních sítích máte možnost vybrat si, kdo příspěvky může vidět. Můžete si aktivovat soukromý účet, který umožní sledování pouze lidem, které opravdu znáte. Je také možné si vybrat, kdo uvidí vaše stories. (na Instagramu funkce “blízcí přátelé”).
  • Edukujte sebe i své děti. Sociální sítě se neustále mění, snažte se stále vzdělávat a zjišťovat, jaké nové funkce a s nimi spojená rizika mohou mít. Pro děti je zároveň důležité vytvoření zdravých online návyků, jelikož je sítě budou provázet pravděpodobně celé jejich dětství i zbytek života.

Závěr:

V současné době je sharenting rozšířený fenomén. S rozvojem sociálních sítích a umělé inteligence ale může být i sdílení fotografií nebezpečným hazardem s osobními údaji, obzvlášť pokud se bavíme o dětech, které o svém obsahu a působení na internetu nemohou rozhodovat.

Tento blog se snažil poukázat na rizika spojená s působením rodičů na sociálních sítích a přinést možná opatření, která jsou pro bezpečný pohyb v digitálním světě zásadní.

Téma sharentingu bylo i obsahem nedávné osvětové kampaně, ke kterému vzniklo i video, zhlédnutí vřele doporučujeme:

https://www.youtube.com/watch?v=F4WZ_k0vUDM 

 

Ověřuj – Mysli – Dýchej

 

Zdroje

https://www.msn.com/en-za/news/other/sharenting-why-is-france-trying-to-stop-parents-from-oversharing-their-children-s-images-online/ar-AA18sr57#:~:text=One%20of%20the%20clauses%20being%20put%20forward%20aims,of%20their%20child%2C%20if%20deemed%20excessive%20or%20harmful.

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/sharenting-meaning-and-when-it-might-be-dangerous/

https://techjury.net/blog/social-media-kidnapping-statistics/

https://refresher.cz/119063-Prostredi-internetu-je-daleko-nebezpecnejsi-nez-kdyz-dite-pustim-samotne-na-dve-hodiny-do-lesa-rika-Lucie-z-Linky-bezpeci

https://blog.gitnux.com/social-media-kidnapping-statistics/

https://www.dvojklik.cz/saferkidsonline/jste-sdileci-typ-proc-by-si-rodice-meli-dat-pozor-na-sharenting/ 

The Problem with Parents, Kids, and Social Media

Are Parents Exploiting Their Kids on Social Media?

Why Kids Are Confronting Their Parents About ‚Sharenting‘ | NYT Opinion

Sharenting