Asi taky znáš ten pocit bezmoci, když tvůj kámoš na Facebooku sdílí článek, co porušuje snad každé pravidlo Surfařova průvodce. Nebo když pod jiným odkazem vidíš přehlídku nálepek a neověřených tvrzení. Anebo třeba když kámoši ve třídě probírají jednu dezinformaci za druhou. Je vůbec možné zastat se pravdy a totálně se u toho nepohádat? Ptáš se sám sebe někdy, jestli má vůbec cenu zastávat se faktů?

Jasně, že má!  Říká se přeci, že aby zlo zvítězilo, stačí, aby dobří lidé neudělali nic. Přitom stačí málo – když uvidíš někoho šířit dezinformaci, vyzvi takového člověka k přátelské výměně faktů. Tady je pár tipů, jak s klidem a chladnou hlavou argumentovat proti lidem přesvědčeným dezinformacemi.

Tip č. 1 – Nádech, výdech. Máte zdroj?

Když ti někdo do očí řekne, že nemáš pravdu, přirozená reakce organismu je vystartovat: „NE, JÁ MÁM PRAVDU, JÁ MÁM FAKTA!“ Přesně tahle reakce ti ale s fakty vůbec nedovolí pracovat. Proto je lepší se pořádně nadechnout, pořádně vydechnout, a pak se s klidem zeptat, kde tvůj názorový oponent přišel ke svým informacím a co přesně říkají.

Zvolsi - fake news, hoax

Zvolsi - fake news, hoax

Tip č. 2 – Vyptávej se.

Pokud se tvoje informace zakládají na ověřených faktech, jsi ve výhodě. Největší úskalí dezinformací totiž spočívá v tom, že vytvářejí logické propasti. K těm můžeš svého názorového oponenta lehko dovést a ukázat mu, jak hluboké jsou. Právě ve chvíli, kdy začne tipovat možné scénáře, nebo vůbec nedokáže vysvětlit, jak se některé věci mohly udát a takzvaně si „naběhne na vidle“, přichází čas vytasit fakta. 

Zvolsi - fake news, hoax

Zvolsi - fake news, hoax

Odkaz jsme dohledali. Co myslíš, jde o spolehlivý zdroj? https://www.facebook.com/aworldatwar/videos/10155430329109008/

Na webových stránkách, na které facebookový post poukazoval, už o incidentu nebylo vůbec nic, tak jsme použili Google a našli jen toto: http://pamelageller.com/2016/11/video-muslim-migrants-set-fire-25-cars-affluent-paris-neighborhood.html/ Ani z tohoto odkazu ale člověk nebude moc moudrý. 

Zvolsi - fake news, hoax


Tip č. 3 – Vždy připraven!

Do boje s propagandou nemůžeš jít beze zbraní, tedy bez faktů. Pokud v tvém okolí někdo čas od času vytasí články o chemtrails, zjisti si například, jak ty bílé čáry za letadly skutečně vznikají. Anebo znáš někoho, kdo věří, že se přistání na Měsíci nestalo? Ukaž mu třeba tohle super video od Mythbusters, kteří ověřili argumenty popíračů: http://www.dailymotion.com/video/x2m7k1z

Ale zpátky k našemu příkladu. Celou situaci nakonec rozseknul dobře informovaný diskutující: 

Zvolsi - fake news, hoax

Odkazy jsou mimochodem zde, jejich kvalitu můžeš porovnat s předchozími:

http://europe.newsweek.com/940-cars-torched-france-new-year-celebrations-296360?rm=eu
http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1869392,00.html

Tip č. 4 – Zastaň se pravdy

Když lidem docházejí argumenty, často přecházejí do útoku na osobu, která jim je vyvrací. Jakmile ti někdo začne nadávat, s klidem odejdi – pravdy už ses zastal a proč by ses měl nechat urážet. Pokud se s tebou ale někdo bude i po tvé úspěšné argumentaci chtít shodnout na tom, že „každý máte svoji vlastní pravdu“, raději to odmítni. Pravda není na dvou stranách zároveň, ani nestojí vždy někde uprostřed. Pravda je pokaždé někde jinde. My bychom ji měli hledat a potom se nebát za ni postavit.

Tip č. 5 – Hlavně nerezignuj

Občas se zdá, že se s některými lidmi nemá cenu bavit, nebo že je bez významu někomu něco vysvětlovat v komentářích na Facebooku. Jak ale už možná víš, cílem propagandy je apatie společnosti a rezignace lidí na veřejnou debatu i aktivní občanství. Proto vytrvej!

Když se po internetu jako lavina sdílí totální dezinformace a v komentářích se nenajde nikdo, kdo by poukázal na její nesprávnost, je větší pravděpodobnost, že se bude šířit dál. Stačí přidat odkaz, poukázat na chybějící zdroj. Třeba nepřesvědčíš člověka, kterému odkaz komentuješ, ale nezapomeň, že tvůj příspěvek uvidí mnoho dalších lidí, kteří si zrovna kvůli němu rozmyslí další sdílení. Takhle jednoduše můžeš proti propagandě bojovat i ty!

ZLATÉ PRAVIDLO – Nauč se uznat chybu

Když budeš aktivně zastávat nějaké názory a fakta, nevyhnutelně přijde chvíle, kdy nebudeš mít pravdu. Pokud ti někdo fakticky dokáže, že se pleteš a ten článek v novinách vpravo dole opravdu nebyl, nauč se to přiznat a omluvit se. Zprvu to nebude příjemné. Přiznání vlastní chyby je ale velmi cenné umění, které utužuje charakter a dodá ti na věrohodnosti. Když ostatní budou vědět, že když se spleteš, ustoupíš, pak tvoje argumenty získají na síle.