O tom, že je internet plný dezinformačních nástrah a nepravdivých informací, jsme už mluvili v našem videu, ukázali v Surfařově průvodci po internetu a podrobně vysvětlili zde na blogu. Když si budete pamatovat pět bodů Průvodce, nemuseli byste se utopit v rozvířených vodách internetového obsahu. Ale existují také velmi šikovné zlepšováky, které umí udělat nějakou práci za vás. Jaké to jsou?

Stačí kliknout na jejich názvy a rovnou se přesměrujete do Google Chrome internetového obchodu. A jsou samozřejmě všechny zadarmo!

Fib – Developer dočasně pozastavil fungování tohoto rozšíření

Rozšíření FiB vymyslela parta čtyř mladých studentů během 36 hodin. Celkem slušný výkon, že? Gigant jako je Facebook na to sám nepřišel. FiB je schopný analyzovat vaši facebookou zeď a ověřovat zdroje novinových článků, fotek a jiných odkazů. Potom každý příspěvkem boduje pomocí skóre důvěryhodnosti. Odkazy potom dostanou od rozšíření známky jako Verified – ověřené a Not verified – neověřené.

Fake News Alert a B.S. Detector

Tyhle dvě rozšíření si jsou trochu podobné, ale v zásadě se liší. Pokud budete mít obě, měli byste mít pořádný záchranný kruh, se kterým se jen tak neutopíte v záplavě nesmyslů na internetu.

Pokud budete na nedůvěryhodné internetové stránce číst článek, Fake News Alert vás varuje, že něco není v pořádku. Jestliže bude článek špatně ozdrojovaný, rozšíření vás varuje přesně tak, jak je to v obrázku pod tímto odstavcem. Anglický text v červeným obdélníku v překladu říká: “Tato stránka nemá spolehlivý zdroj.“

Ukázka fungování Fake News Alert 

Zvolsi - fake news, hoax

B.S. Detector funguje úplně stejně, akorát se vám místo na webových stránkách ukáže přímo na facebookové zdi. Takže budete hned vědět, že na takový článek nemá pravděpodobně smysl ani klikat.

Ukázka fungování B.S. Detector

Je trochu škoda, že B.S. Detector i Fake News Alert zatím moc dobře nefungují na český obsah na internetu. Na amerických a anglických stránkách fungují bez problémů. Věříme, že to je jenom otázka času.

TinEye

Po internetu a sociálních médiích kolují fotky, které se vydávají za úplně něco jiného, než co ve skutečnosti jsou. Mohou se tvářit, že jsou aktuální a ohrožující náš život, ale ve výsledku mohou být úplně odněkud jinud nebo jsou staré několik let. S původem fotek na internetu vám pomůže právě TinEye.

Toto databáze je skvělý pomocník při prověřování původu a aktuálnosti fotografie. Když si nějakou nejste jistí, tak si ji prostě stáhněte do počítače a nahrajte do TinEye. Ten vám na oplátku ukáže, jakou má fotka historii. Nebo si můžete TinEye dát rovnou do Chromu také jako rozšíření a potom bude stačit už jenom na fotku kliknout pravým tlačítkem a zvolit: „Search Image on TinEye“.

Ukázka fungování TinEye

Autor: Ondřej Chlupáček