Začínáš se už během karantény nudit? Co takhle ten čas využít a naučit se něco nového? Nemusí to být koukáním do učebnic, bohatě ti stačí mobilní telefon a jeho chytré appky. Díky pár minutám denně si třeba můžeš bleskově zlepšit jazykové znalosti. Vybrali jsme pro tebe aplikace, u kterých tě bude učení fakt bavit!

 

Učení hrou

Dvě aplikace z pera šikovných českých tvůrců. Vyzkoušej Dobyvatele (Android, iOS) nebo si rozšiř kulturní a obecný přehled v hře Mozkovna (Android, iOS). V šesti krátkých kolech se tam musíš popasovat s čím dál těžšími otázkami na téma, které si vybereš – trénovat tak můžeš třeba znalosti z literatury, přírodopisu nebo filmů a seriálů. V obou hrách můžeš hrát sám nebo soupeřit on-line s dalšími hráči.

Anebo se nauč něco více o médiích, dezinformacích a kritickém myšlení díky Infosaurovi (Android, iOS), kterého jsme udělali my ve Zvol si info. Po cestě z pravěku až do současné moderní doby na Infosaura číhá spousta nebezpečí i záludných otázek, které musí překonat. Pomůžeš mu dostat se až do budoucnosti?

 

Zlepši svou pozici na trhu práce

Poměrně novou vzdělávací aplikaci má nyní LinkedIn. V jejich LinkedIn learning se můžeš skrz krátká videa například naučit líp fotit, ovládnout grafické programy nebo se dozvědět něco z marketingu, HR a dalších odvětví. První měsíc mají zadarmo, tak proč to nevyzkoušet? LinkedIn learning si můžeš stáhnut z App Store i Google Play. Vzdělávat se pomocí videí teď můžeš i díky aplikaci TED (Android, iOS), kde je většina videí v angličtině. Rozšíříš si tedy nejen obzory v tématech od psychologie, přes marketing až po technologie, ale ještě si na pozadí procvičíš angličtinu.

 

Staň se jazykovým mágem

Když už mluvíme o cizím jazyku – Duolingo (Android, iOS) zná asi každý. A jaké další aplikace můžeš použít, abys konečně ovládl nějaký cizí jazyk? Tak například v aplikaci Mondly (Android, iOS) si na své přijde každý od naprostého začátečníka až po jazykového znalce. Učení tě bude určitě bavit, protože si tam můžeš i navolit témata, která tě zajímají. A jestli si chceš procvičit i každodenní konverzaci, využij její funkci Chatbot – s robotem si zachatuješ a víc se tak do jazyka dostaneš. Na učení dalších jazyků hrou můžeš použít Drops (Android, iOS) Pomocí různých křížovek, spojovaček a doplňovaček se tak můžeš naučit třeba japonštinu nebo čínštinu. Hra je navíc velmi hezky graficky zpracovaná.

 

Nech mozek taky odpočinout

Tvé hlavě pomáhá nejen procvičování mozkových závitů, ale i odpočinek. Skvěle k tomu může pomoci Stop, Breathe & Think (Android, iOS). Poté, co zadáš svou aktuální náladu, ti appka nastaví ideální program spojený s hudbou i meditací. Meditačních appek existuje celá řada, většinou jsou sice placené, ale nabízejí část obsahu zdarma. Takže když si jich stáhneš víc, můžeš si to pěkně nakombinovat. Jediným zádrhelem může opět být angličtina. Na českém trhu najdeš ale i české meditace – základní kurz tzv. mindfulness nabízí zadarmo například aplikace Calmio (Android, iOS)

A jestli ti přijde, že jsi na telefonu až moc, stáhni si Forest (Android, iOS). V aplikaci sázíš stromy, které rostou, když zařízení zrovna nepoužíváš. Můžeš si nastavit tak dlouhý detox, jak jen budeš chtít. 😊