Rok v pandemii ukazuje, jak důležité je umět sociální sítě ovládat. Přinášíme několik tipů, jak na to.

Již přes rok žijeme s covidem a měníme kvůli němu svoje chování. Školní výuka probíhá převážně distančně – skrz on-line výuku, zaměstnanci jsou na home officech, kulturní vyžití se omezilo na streamovací platformy a společné sportování na domácí karimatky a trenažery. Současně žijeme ve světě pandemie, která přináší informační zahlcení, nejistotu a neklid. Čas denně strávený na obrazovkách telefonů nebo počítačů narůstá do dvojciferných čísel  a vědecké poznatky o negativních vlivech na naší psychiku, spánek či soustředěnost nepřináší moc pozitivních zpráv. K digitálním technologiím jsme kvůli současné situaci upoutaní více než kdy jindy. Jak s nimi ale udržet zdravý vztah? Jak využívat technologie a především sociální sítě smysluplně, aniž bychom na nich neúmyslně scrollovali (projížděli) nekonečným feedem (obsahem) a nechali se vyrušovat při práci?

Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět americký akademik Cal Newport ve své teorii digitálního minimalismu. Ten pojmenovává způsob, jak nastavit náš vztah s digitálními technologiemi, aby nám přinášely především benefity.

 

Role sociálních sítí

V první řadě jde o uvědomění si, z jakých důvodů jsme se na dané sociální sítě připojili původně a k čemu je využíváme dnes. Jak se náš vztah k sociálním sítím proměnil a jaké to má důsledky na náš každodenní život. Telefony a sociální sítě dnes přinášejí ztrátu kontroly nad vlastním časem. Pro spoustu lidí dnes sociální sítě představují něco, co kontrolují kompulzivně, a z každodenního života se tak pomalu vytrácí pozitiva, která nám sociální sítě mohou přinášet. Ve velké míře je to kvůli ohromnému množství času, který trávíme pouhým bezděčným scrollováním.  A tak se může stát, že zatímco jsme si účet na sociální síti zakládali, abychom byli vždy a všude v kontaktu s přáteli – třeba i s těmi z druhého konce republiky či světa -, najednou neumíme udržet pozornost při debatě s kamarádem, který sedí u stejného stolu. 

Takzvaný digitální wellbeing je spojený s informační gramotností, které se věnujeme v našich přednáškách. Umět si informace vybírat a dávkovat je, aby náš mozek úplně nezahltily, je základ, který nám pomůže vyhnout se možnému chybování v úsudku, rozkouskované pozornosti nebo uvěření dezinformacím.

 

Jak sociální sítě fungují?

Návyk vzít telefon v každé volné (bohužel často i zaneprázdněné) chvíli do ruky, vznikl velmi důmyslným nastavením sociálních sítí. Těm se díky algoritmům, dopaminovým reakcím mozku a dalším přirozeným lidským slabostem daří držet uživatele u obrazovek co nejdéle. Ze stále se opakujícího kontrolování sociálních sítí a našich obrazovek se pro mnoho lidí stal tik. Sociální sítě dneška fungují na principu „FOMO” (fear of missing out – tedy strachu, že o něco přicházíme). Tento stres způsobovaný sociálními sítěmi je důležité překonat pomocí obnovy našich analogových návyků a koníčků. Ty nám přinesou větší uspokojení než nekonečné sledování sociálních sítí, kterým obětujeme čas, aniž bychom o tom cíleně přemýšleli.

Dnes jsou sociální sítě především platformou pro reklamu a pro co nejsnadnější formu zábavy, která udrží naši pozornost co nejdéle, aniž byste během ní museli vynaložit nějaký výkon. A většina uživatelů sociálních sítí netráví čas aktivitami, pro které si profily v počátku zakládali. Vzhledem k současné kompulzivní povaze využívání digitálních technologií je pro spoustu uživatelů mobilní telefon jeden z nejčastějších rušičů pozornosti či soustředění při práci. Jak se ale nenechat vyrušovat dokonale vyvinutými mechanismy z dílen profesionálních týmů tvůrců sociálních sítí?

 

Jak žít online a zůstat v pohodě?

Práce, výuka, zábava – vše online. Pokud to tak máte, je čas v digitálním prostoru plánovat a přemýšlet nad tím, jak čas online cíleně omezit a vypnout. Je dobré vymyslet pravidla, která nám budou vyhovovat.

  • Dobré je stanovit si denní časové bloky, ve kterých budeme trávit čas na sociálních sítích, na mailu, na internetu. Stejně tak i čas, který budeme věnovat zprávám. Ať už je to ranních 20 minut na Twitteru, sledování večerních zpráv nebo hodina odpoledne, je dobré si tento čas určit.
  • Zkuste telefon nevytahovat kompulzivně, neberte si ho k jídlu, nevytahujte ho, když čekáte ve frontě nebo 20 vteřin jedete výtahem. Zkuste nad časem stráveným na telefonu uvažovat jako nad časovou investicí vaší pozornosti, která je omezená.
  • Projděte se bez telefonu, bez podcastu, bez knížky. Choďte, dejte hlavě čas si odpočinout a prostor utřídit si myšlenky. Samota, ticho, nuda. To vše je důležité pro psychohygienu.
  • Nebojte se, že něco prošvihnete. Většina důležitých informací se k vám dříve nebo později dostane a během těch pár desítek minut, o které přijdete, žádné výrazné změny nenastanou.
  • Sociální sítě i telefony jsou technologie, které by vám měly sloužit a pomáhat a je dobré na to myslet. Veškeré jejich užívání by mělo být cílené.

Co vám k optimálnímu nastavení vztahu k technologiím může pomoct, je digitální detox.

 

Jak na digitální detox

Den, víkend, týden nebo i 30 dní bez sociálních sítí s omezeným časem na internetu vám pomůže přehodnotit, jak sítě využíváte. Je to také čas, během kterého začnete celkově více přemýšlet o aktivitách a aplikacích, které využíváte. I pobyt na sítích je nutné reflektovat. Ptejte se sami sebe, proč tam trávíte tolik času, co vám to reálně dává, od čeho vás to zdržuje.

Během detoxu si rozmyslete, jak chcete technologie využívat do budoucna. Zda jsou to pro vás platformy pro konverzace s přáteli, sdílení fotek, sledování videí nebo učení se nových receptů. Během dní, kdy budete muset zábavu a rozptýlení hledat jinde (ze začátku to nebude snadné) si možná uvědomíte, kolik zbytečného času na sociálních sítích trávíte a jak byste většinu tohoto času mohli strávit lépe. 

Odpojení od sociálních sítí vám pomůže udělat si takový digitální úklid. Promazat účty, které sledujete, aplikace, které (ne)využíváte, „přátele”, které neznáte.

Sociální sítě nás připravují o samotu a kontrolu nad svým časem a pozorností. Důležitost nudy, která by nás přiměla přečíst si knížku, uspořádat myšlenky nebo jen koukat z okna, jsme ztratili v nekonečném feedu tiktoků a reels.

Přeformulovat vztah k technologiím ale není v dnešní době jednoduché. Síťový efekt, propojenost s několika funkcemi a FOMO způsobují, že se dnes bez sociálních sítí neobejdeme. Proto na sebe nebuďte přísní, pokud se vám na poprvé nepovede sociální sítě omezit. Digitální detox můžete zkusit i ve skupině, zeptejte se kamarádů, rodiny, spolužáků, spřízněné duše, jestli do toho nepůjde s vámi. Vždy je dobré, když pocity máte s kým rozebrat a ve snažení máte parťáka.

Buďte trpěliví, přemýšlejte nad tím a zkoušejte rozklíčovat, proč do digitálního světa utíkáme. Není to totiž o tom zahodit smartphone a smazat sociální sítě, ale nastavit jejich užívání tak, aby nám přinášely především benefity. Mít čas na sociálních sítích pod kontrolou, nenechat se rušit, zvládat odpočívat a využívat sociální sítě záměrně. 

 

Text: Josefína Knollová
Grafika: Magdalena Feikusová

 

Zdroje:

https://zvolsi.info/pruvodce-po-socialnich-sitich/ 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/socialni-site-snupeme-jako-drogu-v-pandemii-jeste-vic-a-uz-mame-dost-149384 

https://blog.rescuetime.com/digital-minimalism/

 https://www.calnewport.com/blog/2019/06/28/7191/

https://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/22624/10-TIPU-JAK-NAUCIT-ZAKY-BYT-DIGITALNIMI-MINIMALISTY.html/ 

 https://wave.rozhlas.cz/digitalni-detox-radia-wave-utrhnete-se-z-online-retezu-tolik-informaci-7296089

https://www.jindrichsmitka.cz/2018/06/18/jak-na-digitalni-detox/

https://www.ted.com/talks/tristan_harris_how_a_handful_of_tech_companies_control_billions_of_minds_every_day#t-126100