Je tu podzim a s ním se pomalu blíží studené dny, kdy se vám nebude chtít ani vylézt z postele. Ideálně strávený den pro vás třeba bude představovat horký čaj v peřinách s nějakým seriálem, filmem, nebo knížkou. Tady je seznam titulů, u kterých vám den uběhne jak voda a navíc se přitom něco užitečného dozvíte! 👇

Behind The Curve (Netflix)

Americký dokument o jedné z nejznámějších konspiračních teoriích o ploché Zemi. Po celém světě v poslední době přibývá lidí, kteří odmítají fakt, že země je kulatá, proč tomu tak je a proč tito lidé odmítají objektivní fakta? V tomto filmu můžete nahlédnout do hlav „Plochozemců“. Kromě škály lidských osudů a příběhů vám dokument představí i řadu (nepovedených) experimentů, kterým se tito lidé snaží dokázat, že je Země plochá.

The Great Hack (Netflix)

Film důkladně rozebírá kauzu Cambridge Analytica a zneužití dat uživatelů Facebooku. Naše osobní data a digitální stopa se staly nejcennější komoditou na světě. Cennější než ropa. Cennější než zlato. V tomto dokumentu zjistíte, jak se naše data dají zneužít před volbami a ukáže vám, proč byste měli přemýšlet nad každým lajkem.

Vrtěti psem

Klasika všech klasik. Film z roku 1997 pojednává o předvolební kampani amerického prezidenta a sexuální aféře, která jeho úsilí zkomplikuje. Pokud se zábavnou formou chcete něco dovědět o politické propagandě, marketingu a manipulaci médií, běžte do tohoto filmu.

Brexit (HBOGo)

Britové sice ještě nevystoupili z Evropské Unie, ale už o tom natočili film. Toto televizní drama vám přiblíží, jak probíhala kampaň před referendem o Brexitu. Velkou roli v ní totiž hrály fake news, velmi přesně cílená reklama na sociálních sítí a další moderní technologie. Pokud si chcete přiblížit osud Brexitu předevšim z pohledu tvůrce kampaně „Leave” – Dominica Cummingse, určitě si pusťte tento film.

#FollowMe (Youtube)

Jak funguje Instagram a placená reklama na této sociální síti? Kolik účtů na Instagramu je falešných? Za kolik peněž si můžete followery nakoupit? To se snažil ve svém dokumentu přiblížit nizozemský reportér Nicolaas v dokumentu #FollowMe, který byl v České republice uveden v rámci festivalu Jeden Svět.

Black Mirror (Netflix)

Britský povídkový seriál nás provádí blízkou budoucností a kritickým pohledem zkoumá prudký rozvoj moderních technologií a jejich dopadů na náš život. Pokud vás láká pohled do ne tak zářné budoucnosti, určitě si pusťte tenhle seriál. Je tak vizionářský, že některé věci, jako třeba čínský bodový systém, se mu už podařilo předpovědět.

Knihy

A pokud raději čtete, právě pro vás jsme už v létě rozjeli hashtag #zvolsiknihu. Mrkněte na náš Twitter, kde najdete spoustu knih, které byste neměli minout, pokud vás zajímá problematika fake news, sociálních sítí, manipulací a jakou roli při tom všem hraje náš mozek. https://twitter.com/hashtag/zvolsiknihu?src=hashtag_click.

Zde odkaz na #FollowME https://www.youtube.com/watch?v=-zjkkWIyNZk

Autorka: Josefína Knollová