Věříme, že to, co děláme, má smysl a vy nás v tom díky svému zájmu ještě více utvrzujete. A za to vám moc děkujeme. Pojďme se spolu podívat, proč jsme do projektu Zvol si info vlastně šli a co nás přimělo mířit hlavně na mladé lidi.

Před spuštěním kampaně jsme se rozhodili udělat krátkou anketu, abychom zjistili, z jakých zdrojů mladí lidé ve věku 15 až 19 let pravidelně čerpají informace a podle jakých kritérií posuzují důvěryhodnost informací. Do ankety se zapojilo 351 studentů středních škol a gymnázií.

Zjistili jsme, že studenti pravidelně čerpají informace nejvíce z portálu Novinky.cz (54.1 %), České televize (38,5 %) a z Mladé fronty Dnes (35,6 %) – potud dobrý.

O něco horší bylo, že zhruba tři čtvrtiny dotazovaných čerpá informace pravidelně z článků, které na Facebooku sdílí jejich kamarádi. A nejhorší na tom bylo, že téměř pro pětinu z nich nebylo důležité, z jaké webové stránky sdílený článek na Facebooku pochází. A to i přesto, že většina z nich uvedla jako nejdůležitější kritérium pro posouzení důvěryhodnosti informace právě její zdroj. Zajímavé, že? 

Co chceme změnit?

Součástí ankety bylo také několik dezinformačních tvrzení, například USA prostřednictvím NATO ovládají státy jako ČR, my tak plníme jejich vůli. U každého tvrzení měli studenti označit, do jaké míry mu věří. Na výběr bylo pět možností – rozhodně nevěřím, spíše nevěřím, spíše věřím, jednoznačně věřím, nevím.

Vyšlo nám, že dezinformacím v průměru věří 20 % studentů. Navíc každý desátý student označil možnost nevím, tedy pravděpodobně nemá dostatek informací k tomu, aby se mohl rozhodnout, zda tvrzení věří, či nikoli.

Tento stav nám přijde poměrně alarmující a my nechtěli sedět se založenýma rukama. Proto jsme se rozhodli spustit iniciativu Zvol si Info!

Chceme, aby mladí lidé uměli pracovat s informacemi a kriticky nad nimi přemýšleli. Aby nebrali informace, které jim média servírují, za dané. Aby uměli rozpoznat, zda je zdroj informace důvěryhodný. Věříme, že náš Surfařův průvodce po internetu bude (nejen) pro mladé lidi pomocníkem pro orientaci v mediálním světě a bude vás také více motivovat k popřemýšlení nad informacemi, kterými jsme každý den obklopováni.

Autor: Veronika Dostálová